Wat je moet weten over watergedragen verf

Praktische tips om watergedragen verf op de juiste manier te verwerken.

Hebben watergedragen verven hetzelfde glansbehoud als oplosmiddelhoudende verven?
In glansbehoud verschillen de watergedragen en oplosmiddelhoudende verven van elkaar. Na droging hebben oplosmiddelhoudende verven over het algemeen een hogere glans. Deze glans neemt na verloop van tijd af. De glans van watergedragen producten is in het begin meestal lager maar het teruglopen van de glans is echter aanzienlijk minder.

Zijn watergedragen verflagen meer waterdampdoorlatend dan traditionele verflagen?
Ja. Dat is het gevolg van het gebruik van dispersie-bindmiddelen. De hoogte van de vulling van de verven met pigmenten en vulstoffen speelt hierbij ook een rol. Watergedragen verflagen zijn daardoor aanzienlijk meer waterdampdoorlatend dan traditionele verflagen. Afhankelijk van de situatie kan dat een voor- of een nadeel zijn.

Veroorzaken watergedragen verven houtrot?
Nee, het tegenovergestelde zelfs. Omdat watergedragen verven vocht makkelijker afstaan, komt er minder houtrot voor.

Waarom gaat staal niet roesten als het wordt behandeld met een daartoe geëigend watergedragen product?
In het roestwerende verfproduct zijn stoffen verwerkt die roestvorming voorkomen. Deze stoffen worden inhibitoren genoemd. Daarnaast zitten er roestwerende pigmenten en vulstoffen in. Het aanbrengen van voldoende laagdikte blijft een must om een goede roestwering te krijgen.

Kunnen watergedragen verflagen weer worden overgeschilderd met alkydharsverven?
Als watergedragen verflagen weer worden overgeschilderd met een alkyd, kan er op den duur onthechting en bastvorming ontstaan. Dit komt door spanningsverschillen tussen beide verftypen.

Kunnen watergedragen verven op reparatiemiddelen worden gezet?
Over de gangbare reparatiemiddelen, zoals epoxy en polyester, kunnen watergedragen verven worden gezet. Ze moeten wel eerst goed droog en goed geschuurd zijn.

Kun je met watergedragen producten sneller werken?
Het voordeel van watergedragen verven en lakken is dat er per dag meer lagen kunnen worden aangebracht. Er kan dus sneller gewerkt worden.

Hoe kun je het beste met watergedragen producten een deur schilderen?
Watergedragen lakken en verven moeten vanwege hun positieve droogeigenschap, vol en vlot verwerkt worden. Gladde vlakken worden ingedeeld in even brede banen en na elkaar geschilderd.
Bij vlakken met een bestaande verdeling (bijvoorbeeld paneeldeuren) worden eerst de profielen en panelen behandeld, daarna de omlijsting en vervolgens de delen daartussen.

Welk type kwast en rollers moet er worden gebruikt om een optimaal resultaat te behalen met watergedragen verf?
Goed gereedschap zorgt voor een beter eindresultaat en een prettige verwerking. Dit geldt zeker bij de keuze waarop en waarmee men gaat schilderen.
In de regel is het zo dat watergedragen verven met een kunststof- of acrylkwast aangebracht worden. Het voordeel van deze kwast is dat deze meer verf opneemt dan de traditionele kwaliteit kwasten. Ook is het mogelijk deze verven te rollen met bv. een viltroller of een kortharige verfrol.
Voor het schilderen van bv. grote (muur)oppervlakken wordt meestal een vachtroller gebruikt.

Hoe moeten kwasten en rollers met watergedragen verf worden beschermd tegen aan- en uitdrogen?
Watergedragen lakken drogen snel en de zeer snelle aandroging heeft ook betrekking op het gereedschap. Laat kwasten en rollers niet aandrogen, maar zet ze ook bij korte werkpauzes in verdunde verf.

Welke schuurmiddelen moeten worden gebruikt voor watergedragen verf?
De voorbehandeling door middel van schuren verdient extra aandacht. Goed schuren is noodzakelijk om een goede hechting van de verf te kunnen garanderen. Watergedragen acrylaat- of PU-verf dringen minder goed in de ondergrond. Daarom is goed schuren extra belangrijk.
Er wordt aanbevolen om scotch-brite te gebruiken. Bovendien zijn er tegenwoordig schuurmachines verkrijgbaar die minder warmte opwekken tijdens het schuren. Hierdoor wordt de oude verflaag minder plakkerig en hecht er minder schuurstof aan het schuurpapier. Goed matteren met scotch-brite tussen de lagen is tevens zeer belangrijk om een goede hechting te krijgen.

Overtuigd van onze hoogwaardige verfproducten?